Aanstaande dinsdag is er weer een belangrijke raadsvergadering. Er wordt opnieuw gedebatteerd over het raadsvoorstel Parkeerbalans en parkeermaatregelen Leidschendam Centrum. Het raadsvoorstel is op 12 maart besproken in de oordeelsvormende raad. Wethouder Bouw stuntelde enorm tijdens het debat. Na afloop van de bespreking heeft de raad dan ook verzocht om het raadsvoorstel voor een tweede bespreking te agenderen in de oordeelsvormende raad van 26 maart.
De parkeerbalans Leidschendam Centrum is herijkt en er is een plan van aanpak opgesteld om de parkeerdruk in de toekomst te verbeteren. Vooruitlopend op de uitwerking van het plan van aanpak stelde wethouder Bouw dat al geconcludeerd kon worden dat een parkeergarage van 100 parkeerplaatsen bij bouwplan Leytsche Hof niet haalbaar is en dat het noodzakelijk is om zo snel mogelijk een blauwe zone in parkeergarage Damplein in te stellen.
Echte oplossing?
Leon de la Croix van DamBelang: “De blauwe zone wordt gezien als redmiddel. Of dat ook daadwerkelijk het geval zal zijn wordt straks duidelijk in de praktijk. Het kostenplaatje van de invoering en handhaving is niet inzichtelijk gemaakt. Vraag is wat te doen wanneer het niet het gewenste effect heeft en wat te doen met mogelijke nadelige gevolgen voor de ondernemers? Maken we daar ook afspraken over? Als we de beleidsstukken nakijken kunnen we hier niets over vinden. Nu is het uiteraard niet verstandig om altijd uit te gaan van doemscenario’s maar een paar richtlijnen over evaluatie en bijsturingsmomenten is wel tactisch.”
De la Croix vervolgt: “In het Damcentrum hebben we die mogelijkheden niet benut. En dit kan heel vervelende gevolgen hebben. De situatie aangaande het Molenpad maakt dit compleet duidelijk. Als we tijdig even een momentje hadden stil gestaan bij alle afgesproken kaders hadden we bijvoorbeeld de welkome nieuwe bewoners van het Molenpad niet opgezadeld met een probleem. Zij krijgen straks immers geen ontheffing voor een blauwe zone. Alle bewoners die geen parkeerplaats hebben kunnen kopen moeten de auto straks buiten het Damcentrum parkeren. Dat stond niet in de verkoopbrochure, wel in de nota parkeren 2005, maar die raadpleeg je uiteraard niet als je een huis koopt. Vervelend nieuws voor de toekomstige bewoners van het Molenpad. Ook vervelend voor bewoners van de wijken en straten die direct aan het Damcentrum liggen.”
Raadsenquête
GBLV en GroenLinks dienden twee weken geleden de motie Raadsenquête Damcentrum in. Doel is om het vertrouwen in de lokale politiek terug te geven aan de inwoners. Welke geheime afspraken zijn er gemaakt met de projectontwikkelaar en welke invloed had dit op het democratische proces? Hoe heeft de privaat/publieke samenwerking tussen de gemeente en de ontwikkelaar uitgepakt? Zouden we met de kennis van nu dezelfde besluiten nemen? Wellicht dat ook duidelijk wordt waarom VVD en CDA hun verkiezingsbeloften m.b.t. het Molenpad niet zij nagekomen.
“De motie werd door de voltallige oppositie (onder wie drie voormalig wethouders!) gesteund. De coalitie houdt vooralsnog de rijen gesloten… Wat is er te verbergen? Wat is er zo gevoelig dat de inwoners de kans op duidelijkheid en eerlijkheid ontnomen wordt?”
Stuntelende wethouder
Verantwoordelijk wethouder Bouw bleek tijdens het raadsforum van twee weken gelden niet goed geïnformeerd te zijn betreffende het dossier Damcentrum. De dossierkennis bleek minimaal. Vragen werden feitelijk onjuist beantwoord of het antwoord bleef uit. De belanghebbende inwoners op de tribune keken dan ook tenenkrommend toe. Tijdens de oordeelsvormende raad bleek dat het beloofde – en het in het coalitieakkoord benoemde – Masterplan Damcentrum er voorlopig niet gaat komen. Ook heeft de wethouder geen uitvoering gegeven aan de motie van de raad om te onderzoeken of het mogelijk is 100 parkeerplaatsen te creëren onder het Leytsche Hof. De wethouder heeft slechts een offerte opgevraagd bij de projectontwikkelaar en deze ter kennisgeving aangenomen. Schoorvoetend moest ze toegeven dat er niet ‘onderhandeld’ was met de ontwikkelaar en dat het prijskaartje van ruim 6 miljoen waarschijnlijk lager zou uitvallen. Dit tot groot ongenoegen van de raad, welke de wethouder met huiswerk naar huis stuurde.
De la Croix: “Een raadsenquête is toch wel handig. Niet om naar elkaar te wijzen maar puur ter lering zodat we in de nabije toekomst weer eens echt fatsoenlijk kunnen gaan besturen. Want wat we nu allemaal doen is kleuterklas niveau. Speeltijd is voorbij!”
Door: Dambelang